Selv da ordreboken var nesten tom satset de på lærlinger

– Om vi slutter å ta inn lærlinger, vil samfunnet miste troen på oss.

NYHETER 21.09.2016 06:17
Av Ane Madsen Knoph
 
Annonse

Det mener Rolf Norås Pettersen, HR-direktør ved Rosenberg WorleyParsons. Tirsdag holdt han foredrag under Industriens yrkesfagkonferanse på Sola i Rogaland for å snakke om hvordan stabil rekruttering skal sikres.

– Bedrifter må aldri gi opp lærlingene. Da vil troverdigheten svekkes. I vår var vi blant bedriftene som hadde lite i ordreboken. Vi våget ikke ta inn mer enn 10 lærlinger. Men så kom Johan Sverdrup-jobben. Da tenkte vi at nå gir vi gass, gjør det vi har lyst til, og tar inn 20 til. I dag er 32 lærlinger i sving. Vi har flere ansatte med lang erfaring som nå er med på å lære opp fremtidens fagarbeidere, sier Pettersen til Sysla Maritime.

Alltid satset på lærlinger 
På 60- og 70-tallet bygget Rosenberg skip. 1200 fagarbeidere var den dominerende delen av arbeidsstokken. Skoleverket var ikke tilpasset bedriftens behov for fagfolk, og Rosenberg opprettet en egen læreguttskole med årlig inntak av cirka 25 elever. Det sikret god stabilitet i arbeidsstokken.

På 80-tallet måtte verftet ha personell til gigantprosjekter som Statfjord. Bedriften tok årlig inn mellom 60 og 90 lærlinger. På 90-tallet tok Rosenberg fortsatt inn mange, og i 1991 hadde verftet 201 lærlinger.

Men på midten av 90-tallet var det plutselig stopp.

– Det var svært få søkere til skoleplass i våre fag påfølgende år. Skoleklassene som utdannet sveisere, platearbeidere og industrirørleggere på skolene i distriktet ble lagt ned. Det var store problemer med å gjenopprette tillit til ungdommer og skoleverk.

Roser opplæringskontorene 
Det snudde igjen, og fra 1997 har Rosenberg hatt behov for flere nye lærlinger hvert år. I 1996 ble Opplæringskontoret for Industrifag i Rogaland opprettet. Det har ifølge Pettersen vært en 20-årig suksesshistorie.

– Opplæringskontoret har gitt rogalandsindustrien flere og bedre fagarbeidere, og har vært en verdifull aktør for bedriftene i perioder med lav aktivitet. Opplæringskontorene gjør en fantastisk jobb.

Direkte fra ledighetskøen
I starten av september kunne bedriften melde om en rekke nyansettelser. Det var akutt behov for 40 nye sveisere og platearbeidere. Til sammen skal 100 nye være på plass i løpet av vinteren og våren. Rosenberg kontaktet NAV, og sammen arrangerte de «speed dating»-intervju for å få på plass folk kjapt.

– Vi gikk ut å rekrutterte direkte fra ledighetskøen. Det var en suksess, flinke folk med fagbrev, referanser og sertifiseringer i orden. Dette var en torsdag, og mandagen etter hadde vi alle vi trengte på plass. NAV har gjort en god jobb, og prosessen gikk knirkefritt.

Rosenberg teller i dag rundt 550 ansatte. Det er en nedgang fra 700 de siste to årene. I november og desember begynner Johan Sverdrup-jobben. 100 nye fagarbeidere skal da inn som følge av kontrakten.

I tillegg begynner installasjonsarbeidet på Martin Linge-feltet sommeren 2017. Da blir det full aktivitet også offshore.

Omstilling
Industriens yrkesfagkonferanse arrangeres årlig.

– I fjor var vi i Ulsteinvik. Poenget er at konferansen skal holdes der industrien er. I år har vi valgt Rogaland for å fokusere på omstilling, og da særlig på ungdommene og lærlinger. Bransjen må være flinke til å støtte opp om de unge, slik at gode fagfolk står klare når behovet melder seg igjen. Mange kutter, men flere er også flinke til å skjerme lærlingene. Det er viktig for å sikre fremtidens kompetanse, sier Kjetil Tvedt, fagsjef i Norsk Industri.

Annonse
Annonse
Annonse