Begge hevder at de jobber for å redde de ansatte

Men obligasjonseier Tom Henning Slethei anklager Havila-ledelsen for å seile under falskt flagg.

NYHETER 15.11.2016 06:18
Av Gerhard Flaaten
 
Annonse

-Det er kun én som kommer godt ut av den planen som er lansert, og det er hovedaksjonæren. Jeg håper innbyggerne i Fosnavåg og de ansatte nå ser hva de er i ferd med å gjøre med selskapet, sier Slethei.

Havila-sjef Njål Sævik avviser utspillet.

– For vår del handler dette først og fremst om å klare å beholde arbeidsplassene i rederiet, sier han.

Del denne saken med andre på Facebook her!

Plan B: Konkurs

Ordkrigen rundt Havila hardner til.

Fakta

Dette er saken

  • Neste uke avgjøres Havilas skjebne, når obligasjonseierne skal stemme over to restruktureringsforslag, som begge hevder at de skal sikre Havilas overlevelse.
  • Ingen av forslagene har særlig gode odds.
  • Obligasjonseierne hevder rederiets forslag allerede er dødt. Rederiet hevder obligasjonseiernes forslag ikke vil få støtte fra de andre aktørene.
  • Det er svært dårlige odds for om lag 600 sjøfolk og 40 landansatte, som står i fare for å miste jobbene dersom eierne og kreditorene ikke kommer til enighet.

Mandag satte Havila en stopper for spekulasjonene rundt hva som er “plan B”, dersom planene for overlevelse ikke går gjennom.

I en børsmelding opplyste Fosnavåg-rederiet at det mest sannsynlige utfallet er konkurs, dersom avtalen de la frem forrige uke ikke aksepteres.

– Vi konkretiserer ordlyden i det som var sendt ut tidligere for å klargjøre. Noen har ment at vi har holdt tilbake innsideinformasjon, sier Njål Sævik, administrerende direktør i Havila Shipping.

– De har stemt mot sin egen løsning

Så var det oppklart. Men det stoppet ikke der.

Mandag formiddag fulgte Havila opp med sine egne merknader til motforslaget som ble presentert av obligasjonseierne forrige uke.

Obligasjonseierne foreslo å konvertere gjelden til egenkapital, og ta aksjemajoriteten i rederiet på bekostning av majoritetsaksjonær Havila Holding og de andre aksjonærene.

Det kommer ikke til å få støtte fra de øvrige partene, hevder Havila-ledelsen.

Men ikke nok med det – de hevder også at obligasjonseierne tidligere har avslått den løsningen de før helgen presenterte som sin egen.

– Fullstendig feil

Det opprører investor Tom Henning Slethei, en av långiverne i det 500 millioner kroner store lånet HAVI08, som potensielt kan velte hele restruktureringen av gjelden i Havila.

Han avviser kategorisk at de har stemt mot noe som ligner på forslaget de selv presenterte.

– Det er fullstendig feil.

– De kan ha presentert dette som en del av en annen pakke, for eksempel at Sævik fortsatt skal ha 51 prosent av aksjene. Men da er det ikke samme netto effekt og således ikke det samme forslaget, fortsetter han.

– Kan virke som de ønsker konkurs

Slethei sier han ble opprørt da han leste børsmeldingen fra selskapet mandag.

– Det er helt tydelig at de kjemper en desperat kamp for å sikre interessene til én part, og det er hovedaksjonæren, sier han.

Slethei sier han spør seg om Havila-ledelsen og hovedaksjonæren ønsker en konkurs.

– Det kan nesten virke slik. Hvis det skjer kvitter de seg med en masse gjeld, og har mulighetene til å skaffe tilbake de eiendelene de ønsker fra konkursboet. Det kan være mange agendaer her, og noen som er flinkere til å spille poker enn andre.

– Her er det ingen vinnere

Njål Sævik sier han avviser Sletheis spekulasjoner om at de styrer mot en ønsket konkurs i Havila.

– Selskapet jobber ut fra den restruktureringsplanen som er presentert i markedet. Her er ingen andre agendaer enn å få dette til og redde arbeidsplassene, sier han.

Sævik mener også Sletheis påstand om at selskapet kun jobber for å få til en løsning som tilgodeser hovedeieren, Havila Holding, er urimelig.

– I denne saken er det ingen vinnere. Vi taper, bankene taper, obligasjonseierne taper – og får selskapet konkurs taper også alle ansatte.

Annonse
Annonse
Annonse